Uncategorized

Hogyan lehet a látását egészségesen tartani a lehető leghosszabb ideig

Hogyan lehet a látását egészségesen tartani a lehető leghosszabb ideig

A legtöbb ember nem törődik a szemük egészségével, amíg valamilyen kapcsolódó egészségügyi probléma nem zavarja őket. Azonban könnyebb megelőzni a szembetegségeket, mint kezelni őket. Az egészséges látás fenntartása érdekében, lehetőleg szemüveg nélkül, próbálja meg követni az alábbi tippeket.Rendszeresen látogasson el egy szemészre.

Ha jól látja, a szem nem fáj, nem irritálja, könnyű elfelejteni, hogy a szemész szakorvoshoz menjen. Mindazonáltal mindenkinek, beleértve a kisgyermekeket is, rendszeres szemvizsgálatot kell végeznie. A vizsgálatok néha felfedhetik a betegséget még az első tünetek megjelenése előtt is, vagyis amikor még mindig könnyen kezelhetők. Tipikus példa a glaukóma. A gyermekeknek az első vizsgálatot 6 között kell elvégezni akár hónap.

Az egészséges látás fontos a tanulási folyamat

Az egészséges látás fontos a tanulási folyamatSzempontjából évesnél idősebb korban ajánlott évente egyszer megvizsgálni-a dolog az, hogy megakadályozzuk az életkorral összefüggő betegségek kialakulását,mint példáulaz Ön igényeitől függően szemész vagy optometrista. Az optometristák a leggyakoribb szembetegségekkel foglalkoznak, nem működnek szemészhez képest. Egy átfogó szemvizsgálatnak tartalmaznia kellhogy mi van a tányéron minden nap, nagyban befolyásolhatja a látás minőségét. A tanulmányok azt állítják, hogy a tápanyagok, például a telítetlen zsírsavak.

A lutein, a cink vagy a C-vitamin hatékonyan megelőzhetik az olyan betegségeket, mint a makula degeneráció vagy a szürkehályog. Ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges látáshoz, ésa megfelelően kiegyensúlyozott étrend fogyasztása szintén segít a megfelelő súly fenntartásában, ami viszont megakadályozza a cukorbetegség kialakulását 2. típus, gyakran elhízással jár. Ezenkívül a cukorbetegség a felnőttek vakságának fő oka.

A dohányzás nemcsak elősegíti a szürkehályog megjelenését, hanem a látóideg vagy a sárga foltok károsodásához is vezet. Ha megpróbálsz megszabadulni a dohánytól, ne add fel. Minél erősebb az akaratod, annál közelebb kerülsz a sikerhez.A napszemüveg helyes kiválasztása megvédi a látását a káros ultraibolya sugárzástól. A gyakori napfénynek való kitettség növeli a szürkehályog vagy a makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Használjon olyan szemüveget, amely elnyeli a 99-100% sugárzást. A körkörös görbületű lencsék megvédik a szemet az oldalról, a polarizálók csökkentik a káprázást, ami fontos az autó vezetésekor. Még néhány kontaktlencse UV védelmet nyújt. A napszemüveg viselése azonban soha nem fáj.Ha veszélyes anyagokkal dolgozik, ne felejtse el minden alkalommal védőszemüveget felvenni. Még néhány sport, például jégkorong vagy lacrosse, látáskárosodáshoz vezethet.

Ezért használjon különféle védőeszközöket

Ezért használjon különféle védőeszközöketPéldául sisakokat védő arcmaszkkal vagy sportszemüvegeket polikarbonát lencsékkel.ez jó hír a kávé és a tea szerelmeseinek napi két adag koffeinmentes ital jó védelmet nyújt a száraz szem számára, növelve a könnyek termelését, ezáltal nedvesen tartva a szemet. Azonban több mint két adag kimerítheti a könnyfilm, valamint hozzájárul az irritációt.Cserélje ki őket 2-3 havonta egyszer. Tárolja száraz, tiszta helyen. A nedves fürdőszobába, zsebbe vagy pénztárcába dobott lencsék nagyon gyorsan tele vannak baktériumokkal.

A lencsék behelyezése előtt ne felejtse el kiönteni a folyadékot, öblítse le a tartályt, majd szárítsa meg it.In télen, otthonokban a fűtés miatt a levegő kiszárad. Használjon hidratálószereket, ez megakadályozza nemcsak a szem irritációját.Ha kedvence van, rendszeresen tisztítsa meg azokat a helyeket, ahol ül vagy fekszik a szőréből. Az allergének mellett az állatok más irritáló anyagokat is hozhatnak a külső környezetből, gyulladást okozhatnak a szemben.Nem fogunk tovább nőni. A szem sérülése nemcsak a látás teljes elvesztését jelenti, hanem többé-kevésbé rontja a látást is, ami meglehetősen korlátozza az életet.

A szemsérülések nem ritkák, annak ellenére, hogy védelmük viszonylag könnyű. Így a balesetek általában a kockázat alulbecslése miatt következnek be. Ez a cikk a szemsérülések leggyakoribb mechanizmusaival, valamint a megelőzés lehetséges módjaival foglalkozik.Csak két szemed van. Nem fogunk tovább nőni. A szem sérülése nemcsak a látás teljes elvesztését jelenti, hanem többé-kevésbé rontja a látást is, ami meglehetősen korlátozza az életet. A szemsérülések nem ritkák, annak ellenére, hogy védelmük viszonylag könnyű.

Így a balesetek általában a kockázat alulbecslése miatt következnek be. Ez a cikk a szemsérülések leggyakoribb mechanizmusaival, valamint a megelőzés lehetséges módjaival foglalkozik.Szem és szerkezete.A szemsérülések típusai.Mechanikai szem sérülések.A mechanikai sérülések két csoportra oszthatók: zárt és nyitott sérülések. Nyitott állapotban a szem falának teljes vastagsága károsodik. A zárt sebek ugyanolyan súlyos következményekkel járhatnak, mint a nyílt sebek.

Zárt szem sérülések zárt szemsérülés esetén

Zárt szem sérülések zárt szemsérülés eseténA szem teljes vastagságú fala nem sérül. Ez azt jelenti, hogy az üvegtest nem szivárog ki a szemből, különösen, hogy a sérülés nem észrevehető a látáson.Szem kontúzió.A szem zúzódása tompa trauma miatt következik be. A gyakorlatban leggyakrabban ütés vagy labda, például tenisz, sportolás közben. Munka szempontjából ez gyakran a működési balesetek eredménye, amelyekben nagyobb részek indulnak el. Pl. alkatrészek felszabadítása gépekről stb.A szem sérülése zúzódással csak egy bizonyos késés után jelentkezhet.

Ezért jobb, ha mindig orvoshoz fordul. Zúzódás esetén gyakorlatilag a szem minden része megsérülhet.Szemirritáció.A szem kopása egy idegen tárgynak közvetlenül a szemmel való érintkezése miatt következik be. Az objektum azonban nem érinti a szem belsejét. Egy tipikus sérülés a szaruhártya eróziója, amelyet a szem idegen testének érzése, súlyos fájdalom jellemez. Szerencsére a szaruhártya nagyon jó regeneratív képességgel rendelkezik, de ezeknek a sérüléseknek tartós következményei lehetnek.Nyitott szem sérülések.

A nyitott szem sérülései nagyon súlyosak, és végzetes következményekkel járhatnak a látásra nézve.Szem szakadás.A szakadás a szem zúzódása után következik be, ami olyan erős, hogy a szemgolyó nem ellenáll a nyomásnak, a leggyengébb helyen felrobban. Különösen súlyos fájdalom, azonnali látásvesztés vagy látásromlás, vagy folyadék szivároghat a szemből. Egészen a közelmúltig a szem szakadása volt a teljes eltávolítás oka.

Napjainkban az orvostudomány előrehaladtával az orvosok megpróbálják megőrizni a szemet, amennyire csak lehetséges, még állandó látásromlás esetén is.Szem szakadás.Ez a sérülés elsősorban egy idegen éles tárgy bejutása a szemébe. Ezek a sérülések általában rossz prognózissal rendelkeznek, de mindig az idegen test méretétől és a szembe való behatolás helyétől függ.Bizonyos esetekben az idegen test teljesen behatolhat a szemébe nem tapad ki a szemből. Ezek az esetek különösen veszélyesek lehetnek.

Az ilyen testek eltávolítása nem könnyű. Bizonyos esetekben kémiai reakciók is előfordulhatnak a test és a szem között, ami más szövődményeket is okozhat.A gyakorlatban például a forgács megmunkálása, csiszolása, sűrített levegővel történő fújása stb.Kémiai szem sérülések.A kémiai szemsérülések elvileg három csoportra oszthatók.Mérgezés.A szemen keresztül egy kémiai anyag nagyon hatékony felszívódása az emberi testbe előfordulhat, így mérgezéshez vezethet. Maga a szem egy ilyen anyaggal, de nem is kell megsérülni.Savas égések.

Savakkal történő cauterizáláskor szöveti nekrózis alakul ki-egyfajta vérrög, amely megakadályozza a sav további behatolását a szem mélységébe. Általában a savas égések kevésbé súlyosak, mint a lúgos égések.Kémiai égések lúgokkal.A lúgok esetében a nekrózist nem Csapadék képezi, hanem éppen ellenkezőleg, cseppfolyósítással. Így a folyadék sokkal mélyebben behatol a szemébe, és súlyosabb sérüléseket okozhat.Szemsérülés sugárzással.A sugárzás körülöttünk van, néhány munka közvetlenül kapcsolódik a különböző sugárforrások használatához. Csak a különböző sugárzás hatása károsíthatja a szemet.